Hvad er vegetabilsk olie?
Vegetabilsk olie kan bruges til mange ting, og du kender det sandsynligvis fra fødeindustrien. Denne type olie bruges dog også til kosmetik og flere andre ting, hvorfor det ikke altid er så let at kategorisere brugen af olien. Men hvis du har undret dig over, hvad vegetabilsk olie egentlig er, samt hvordan det udvindes, kan du her få et konkret og uddybende svar.
Først og fremmest – hvad er vegetabilsk olie helt præcist?
Vegetabilsk olie er simpelthen bare olie, der er fremstillet af olieplanter. Man udvinder fedtet fra planten, ofte fra plantens frø, og fjerner derefter urenhederne. Dette er den korte forklaring, og vi kommer længere nede yderligere ind på produktionen af det. Der er flere forskellige måder at udvinde olien på, så det varierer fra produkt til produkt. Men igen – du kan få et bedre overblik ved at læse videre.
Som sagt bruges vegetabilsk olie typisk til madlavning og til kosmetik. I nogle tilfælde kan det også bruges som brændstof. Alt i alt er der altså tale om et særdeles nyttigt produkt, som der hele tiden er stor efterspørgsel efter. Gode eksempler på vegetabilske olier, som du sandsynligvis kender, er: Olivenolie, kokosolie, palmeolie, avocadoolie, sesamolie og mange flere. Med andre ord er denne type olie rigtigt udbredt, endda i Danmark hvor vi i stigende grad ser folk bruge vegetabilske olier til både kosmetiske og kulinariske formål.
Sådan foregår produktionen af vegetabilske olier til kosmetik
I det første afsnit fik du en kort introduktion til denne type olie samt en kort beskrivelse af, hvordan det laves. Til jer, der er mere interesserede, vil vi dog gå yderligere i dybden med det her – det er nemlig altid rart at vide, hvordan et produkt er lavet, inden man begynder at bruge det.
Typisk vælger man at koge de frøer eller nødder fra planten, som olien skal presses ud af, før de egentlig presses. På den måde bliver det nemlig en del lettere at presse olien ud, men der er dog også en stor ulempe ved det: Når man koger frøene og nødderne, kan det ofte ske, at vitaminer og mineraler går til spilde. Derfor er det især vigtigt, at producenten af kosmetiske olier udvinder olien på den rette måde, således der stadig er et godt næringsindhold i olien. En god og populær metode er at bruge koldpresning, da man så sikrer, at store dele af indholdet forbliver intakt.
Om koldpresset olie
Som navnet angiver, er varmen kraftigt reduceret ved koldpresning, og der tilføres ingen ekstern varme til fremstillingen. Når man presser olie ud af noget naturligt, kan en temperaturopvarmning dog ikke undgåes, og det er sådan set det, der menes med, at ekstern varme ikke tilføres. Mange producenter har regler for, hvor høj temperaturen må komme op, før det ikke længere kan betragtes som koldpresning. Almindeligvis kan du være sikker på, at en koldpresset olie er blevet lavet ved mindre end 44 grader celcius, men typisk er temperaturen faktisk endnu mindre. En fin, koldpresset olie vil ofte være udvundet ved mindre end 30 grader.
Mange mener, at koldpresning er den bedste metode at fremstille vegetabilsk olie på. Man sikrer nemlig så mange naturlige vitaminer og mineraler i olien som muligt, hvilket i sidste ende betyder, at den også er så sund som muligt.
Det er dog ikke altid muligt at bruge koldpresning, og nogle producenter vælger også andre metoder frem for denne. Koldpresset olie er generelt af høj kvalitet, men omkostningerne kan være højere, og processen mere besværlig i nogle tilfælde. Lad os se på et par andre måder at fremstille vegetabilsk olie på.
F.eks laves følgende olier ved koldpresning:
- Argan olie
- Sesamolie
- Olivenolie
- Figenkaktus frø olie – Barbary Fig kaktus olie
- Nigella olie – Sortkommenolie
- Kokosolie
Øvrige metoder
Dampdestillation er en populær metode at bruge. Man isolerer det aromatiske element med damp og udvinder olie i processen. Ellers er der nogle, der bruger expellerpresset, der udvinder olie under højt tryk og med lidt mere varme end ved koldpresning. Ofte kan man her nå op til 50 grader, men denne metode bruges primært til hårde nødder, hvor olien specielt bruges til køkkenet og ikke til kosmetik. Nogle kosmetiske produkter bliver dog også udvundet ved denne metode, da det er nødvendigt og hurtigt.
Solventekstraktion bruges typisk til planter, der er ikke kan holde til høj varme og højt trykt, så dermed vælger man i stedet at dyppe dem i et opløsningsmiddel, der herefter dampes og efterlader duften fra planten som en olie. CO2 ekstraktion er en anden mulighed – her bliver kuldioxid først og fremmest presset til en væske, som bagefter bruges som opløsningsmidlet. Denne væske udvinder olien fra planterne, mens CO2’en bagefter omdannes til gas. Til sidst er der altså kun olien tilbage, og den er normalt af høj kvalitet, hvis denne proces benyttes.
Raffineret/uraffineret olie – den næste del af processen
Efter olien er blevet udvundet fra planten, vælger mange producenter at raffinere den. Det betyder populært sagt, at man forfiner den, men det kan også have en konsekvens, at endnu flere næringsstoffer fra olien bliver fjernet. Til gengæld er det positive, at olien får en længere holdbarhed, og samtidig bliver urenheder også fjernet.
En raffineret olie har været igennem nogle enkelte skridt. Man udsætter den ofte for forskellige og svingende temperaturer under forfiningen. Desuden vælger mange også at blege olien, da man på den måde kan fjerne en bestemt farve. Midt i processen er det også normalt at bruge et deodoriceringssystem til at fjerne en bestemt form for lugt. Dette er især populært, når olien skal bruges til kosmetik og dermed ikke må have en grim luft, men det betyder så også, at enkelte af oliens næringsstoffer forsvinder.
Nogle olier er uraffinerede. Det betyder, at olien er af fin kvalitet, og at den ikke er blevet raffineret. Duft, farve og smag er som regel naturlig, når det er tale om en uraffineret olie, hvorfor kloge forbrugere typisk helst vil have dette. Man kan genkende en uraffineret olie ved, at både farve og duft virker langt stærkere end ved en raffineret olie.
Konklusion
Du har hermed fået lidt viden om, hvordan olie bliver udvundet, og desuden et dybdegående svar på, hvad vegetabilsk olie er. Det giver rigtig god mening at bruge vegetabilsk olie til kosmetik, og hvis du netop er interesseret i det, kan du tage et udvalg på mange af de gode olier, som der findes til hudpleje og lignende.
Har du spørgsmål eller kommentarer, kan du skrive dem herunder 🙂
Skriv et svar