Om groft uraffineret salt og havsalt
De fleste er klar over, hvor effektivt salt er som krydderi, men sandheden er faktisk, at det kan bruges til langt mere end bare madlavning. Der er ligeledes forskelle på, hvor saltet kommer fra, da der faktisk er flere steder at hente det end i havet. Hvis du søger lidt ekstra viden om salt, bør du læse med her – vi går i dybden med det og ser i særdeleshed på groft uraffineret salt fra Marokko.
Hvad er salt, og hvad bruges det til?
Salt er et af de absolut mest vigtige stoffer, der findes her på jorden. I realiteten er det faktisk nødvendigt for os mennesker, hvis vi skal overleve, da kroppen kræver en vis mængde salt for at kunne fungere ordentligt. Det skal dog samtidig siges, at man også kan få for meget salt, så der er to sider af samme sag.
Salt er det ældste krydderi i verden – mennesket har kendt til det i mere end 6000 år, hvorfor det har en lang historie bag sig. I dag kender vi primært det fine hvide salt, der bruges til madlavning, men der findes flere varianter. Typen af salt afhænger af, hvor og hvordan det er udvundet, samt hvilket formål, man vælger at bruge det til.
Mængden af forskellige mineraler er rigtigt højt i salt, hvorfor det giver adskillige sundhedsmæssige fordele, så længe det bruges i naturlige mængder. Vi har som sagt brug for salt for at kunne leve, og salt findes som ingrediens i enormt mange almindelige produkter uden vi egentlig bemærker det.
Siden 1900-tallet har salt været ganske udbredt blandt almindelige mennesker, men det har ikke altid været noget, man bare har taget for givet. Salt har nemlig haft stor betydning igennem historien, og et sjovt fact er, at soldater i Romerriget rent faktisk fik salt som en del af deres løn. Det har ført til ordet salær, der i dag giver udtryk for en form for betaling. I oldtiden var samfund med stor rigdom i salt særdeles overlegne i forhold til samfund, der havde mangel på stoffet. I nutiden er der stadig en mærkbar saltindustri, men det kan dog ikke sammenlignes med den måde, det var på engang.
Salt er historisk set blevet brugt til mange forskellige ting. Vi har allerede været inde over dets effekt som krydderi, men det har også haft en anden vigtig funktion i forbindelse med madvarer – nemlig som konserveringsmiddel. Med salt kan man få produkter som kød og fisk til at holde meget længere, og der har været en fordel, som i den grad er blevet udnyttet. Derudover har salt på det seneste vundet indflydelse, når det kommer til pleje af hud, hår og negle. Tidligere var det meget eksklusivt at bruge salt til dette formål, hvor det i dag er mere almindeligt.
Køb marokkansk havsalt her
Hvor udvindes salt – og hvordan?
De fleste er godt klar over, at der findes mærkbare mængder af salt i havvandet, men det er ikke det eneste sted, hvor man kan finde salt. Det findes ligeledes i saltrigt søvand, eksempelvis i Det Døde Hav – saltrigt grundvand, som der for eksempel er på Læsø, indeholder også salt, og her er der altså en anden mulighed for at udvinde det. Hvad mange ikke ved er, at man også kan finde fine mængder salt i undergrunden via minedrift. Salt af høj kvalitet kan her findes i Marokko, hvor det har ligget i undergrunden i millioner af år – men mere om det lidt senere.
Man udvinder salt fra havvand ved at koge det. Dette er en relativ simpel metode, som de fleste godt kender til. Ellers er der mulighed for at udvinde den fra undergrunden ved minedrift, hvor man også har mulighed for at koge vandet væk og isoleret saltet. Langs mange kystområder findes der også salt, og her er der kommet en god industri ud af at krave de top. Dette finder blandt andet sted i Frankrig og Israel.
Der er som sagt forskel på typen af salt, hvor end det kommer fra. Dette kan først og fremmest ses på udseendet, hvor havsalt og inddampet salt ligner store flager, der enten er gennemsigtige eller hvide. Til gengæld hentes den fine, hvide salt fra jorden.
Generelt om groft uraffineret salt fra Marokko
Marokko er et af de steder, hvor man henter salt fra undergrunden. Det har ligget her i millioner af år, og takket være områdets specielle forhold, er saltet helt unikt, når man ser på dets effekt til skønhedspleje og rengøring. Det er blevet dannet ved, at havvand har ligget som basin eller sø, inden det er blevet fordampet. Det efterlader saltet på bunden, hvor det herefter har udviklet sig. Et andet scenarie er, at søer er blevet dækket til med jord efter jordskælv, og på den måde er det også endt i undergrunden.
Udseendesmæssigt er marokkansk groft raffineret salt enten brunligt eller gulligt. Farven fra jorden har påvirket dets almindelige udseende. Det betyder dog ikke, at kvaliteten er dårligere – faktisk har det ingen betydning overhovedet.
Salt fra Marokko er relevant at bruge som skønhedsprodukt. Alle typer af hud og hår kan bruge saltet til deres fordel, og det er ganske nemt at benytte. Almindeligvis blander man det med vand eller olier, men du kan selv prøve at eksperimentere og dermed se, hvad der passer dig bedst. Når du køber en bøtte uraffineret salt fra Marokko, kan den holde uendeligt, så længe den opbevares ordentligt. En bøtte med 200 gram er som regel nok til cirka en måned, hvis du skal bruge den til pleje af huden.
Alt i alt er salt et rigtigt solidt og naturligt produkt, som du bør prøve kræfter med, hvis du vil prøve en ny form for hudpleje!
Har du spørgsmål eller kommentarer, kan du skrive dem i kommentarfeltet herunder 🙂
Kilder:
– Om salt
– Salt guiden
– Fakta om havsalt
Skriv et svar