De fleste almindelige shampoos indeholder ikke-naturlige tilsætningsstoffer, og derfor er der visse fordele ved at benytte naturlig shampoo. Du kan endda lave din shampoo selv – på den måde har du fuld kontrol over ingredienserne. Det betyder også, at du kan lave en shampoo som passer perfekt til dit eget hår. Her får du en guide til naturlig shampoo.
Naturlig shampoo eller almindelig shampoo?
Spørgsmålet optræder ofte, for der er nemlig mange der overvejer at skifte fra almindelig shampoo til hjemmelavet naturlig shampoo: Er det virkelig en god idé at droppe den klassiske shampoo fra butikkerne?
Svaret er, at det afhænger meget af dit eget hår. Også afhænger det selvfølgelig også af, om du har lyst til at bruge tid på at lave din egen shampoo.
Men fordelene er til stede. Ved at lave en shampoo med naturlige ingredienser kan du gøre rigtigt gode ting for dit hår, og der er ingen tvivl om, at det er en god beslutning i det lange løb.
Almindelig shampoo indeholder fx sodium og sulfater. Det giver gode egenskaber, når det kommer til at rengøre håret og gøre det midlertidigt tykkere, men der er også ulemper. For eksempel kan det irritere hovedbunden, hvis du bruger for meget. I nogle tilfælde er det endda dokumenteret, at visse shampoos har ført til hårtab på grund af for mange unaturlige tilsætningsstoffer. Og hvis du kigger bag på en standard shampoo fra supermarkedet vil du også blive overrasket: Ingredienslisten er utroligt lang, og de fleste kender med garanti ikke engang til halvdelen af disse ingredienser.
En hjemmelavet naturlig shampoo er mere sikker at bruge, og det sikrer et flot hår og en sund hovedbund. Både kortsigtet og langsigtet: Du undgår de problemer, som tilsætningsstoffer i almindelig shampoo giver. Og når du laver din egen shampoo, kan du frit vælge imellem alle de naturlige produkter, som du bedst kan lide.
Hvis det hele føles lidt nyt, så behøver du heller ikke at bekymre dig. Vi guider dig igennem processen i denne artikel og kommer med flere opskrifter og tips til at lave en god, naturlig shampoo.
Værd at vide inden du går i gang
Du kommer til at opleve nogle fordele, når du skifter fra en almindelig shampoo til en hjemmelavet blanding. Så meget er helt sikkert. Der er en tilvænningsproces i begyndelsen, og nogle gange resulterer det i hår, der føles lidt anderledes end normalt. Nogle siger, at håret kan virke lidt fedtet i de første par dage. Det er normalt også sandt, da normale shampoos fjerner olie fra hovedbunden, og det kommer så frem igen over de første par dage i den nye rutine. Det normaliserer sig senere, hvorefter fordelene så småt begynder at komme frem.
Husk på at du bør kende godt til dit hår, når du laver din hjemmelavede shampoo. Er det tykt, tyndt, farvet eller ikke-farvet. Den slags bør du overveje, da det kan få lidt indflydelse på de ingredienser, du bruger.
Når du laver din egen shampoo, bør du ikke lave alt for store portioner af gangen. Lav til 1-2 portioner og helst ikke mere. Holdbarheden er nemlig ikke helt lige så længe: Husk at naturlig shampoo ikke indeholder tilsætningsstoffer, der forlænger holdbarheden. Derfor er det generelt smart at benytte den nye shampoo kort efter, du har lavet blandingen.
En sidste ting: Det behøver absolut ikke at være enten-eller. Mange vælger at udskifte almindelig shampoo helt, men det behøver ikke at være så drastisk. Andre foretrækker at reducere mængden af købeshampoo og lave en rutine, hvor naturlig shampoo bare inkluderes engang imellem. Du behøver altså ikke at droppe almindelig shampoo for evigt: Du kan godt fortsætte med at bruge det, mens du samtidig nyder fordelene af hjemmelavet shampoo.
Gode ingredienser til hjemmelavet shampoo
Der er mange ingredienser, som du kan bruge i din DIY shampoo. Og det resulterer i et hav af opskrifter, hvor du selv kan optimere det hele. Men først og fremmest har du brug for en base til din shampoo, og her er der flere forskellige ingredienser, du kan bruge.
#1 Ler og vand
Ler fås i mange varianter og mange lertyper er rigtigt gode i forbindelse med en shampooblanding. Ler fungerer nemlig perfekt til at stabilisere hovedbunden og til at give volume i håret. Det regulerer hovedbundens naturlige olieproduktion, og det styrker faktisk også hårvæksten. Der er forskellige lertyper du kan bruge, og her er de mest oplagte:
Rasul tilbyder en god all-round løsning, og er generelt et fint valg til din blanding. Gult ler er oplagt hvis du ønsker en super sund hovedbund – denne lertype har nemlig gode antiseptiske egenskaber og reducerer problemer som fx skæl.
Køb Rasul ler pulver her
Grønt ler er en forbrugerfavorit, da det rengør håret på bedst mulig vis. Mineralindholdet er højt, og dermed tilfører du masser af gode ting til håret.
Rødt ler er godt hvis du har sensitivt hår, men også hvis du har fedtet hår. Blodcirkulationen i hovedbunden forbedres voldsomt, og ligesom med gult ler kan rødt ler hjælpe med pH-balancen.
Hvis du ønsker at din base skal være med ler, bør du blande det med vand. Sørg for, at leret ikke kommer i nærheden af metal, da det neutraliserer egenskaberne. Ler fås normalt i pulverform, og det gør det let at blande med vand. Dernæst kan du tilføje ekstra ingredienser i blandingen, som for eksempel olier.
#2 Æg og mel
Æg er fantastisk til at rense håret med, særligt æggeblommen. Der er nemlig mange proteiner og aminosyrer, som gavner hårcellerne, og samtidig har æg egenskaber, der kan fjerne urenheder. Der er især gode fordele ved at lave en shampoo med æg, hvis du har tyndt hår, da det på den måde forstærkes, men uden at ødelægge selve looket. Husk dog at benytte din æggeshampoo samme dag, som du laver den.
Mel, helst i form af rugmel eller rismel, er også rigtigt godt. Undgå gerne mel med for højt glutenindhold, da det kan give klumper i håret. Rugmel er dog rigtigt godt, da det har samme pH-værdi som hår. Desuden er det let at blande, og når du har lavet din blanding kan den holde længere tid end øvrige slags blandinger. Rugmel og æg kan godt blandes, men det kræver de rette blandingsforhold. Mel, vand og en lille smule olie vil umiddelbart være en bedre løsning, men mere om det senere.
Udover din base, der som sagt kan være af enten ler, æg eller mel, får du også brug for andre ingredienser. Olier, honning eller aloe vera juice er gode muligheder, da det giver en god duft, samt tilføjer flere egenskaber. Du finder de bedste eksempler i det næste punkt, som omhandler specifikke opskrifter.
Opskrifter
Herunder får du nogle bud på opskrifter som du er velkommen til at følge. Vi har taget inspiration i shampooopskrifter, som andre har haft succes med, og som er delt flere andre steder på internettet med gode anmeldelser.
#1 Ler og olivenolie
Den første opskrift tager udgangspunkt i ler og olivenolie. Du kan bruge en hvilken som helt lertype, som du ønsker, men til denne anbefaler vi især rasul ler.
Du skal i alt bruge:
- Ler – 1 skefuld
- Olivenolie – 1-2 skefulde
- En æterisk olie efter eget valg: 3-4 dråber
Bland først leret med lidt vand. Tilsæt herefter olivenolien og fortsæt indtil det har en passende konsistens. Til sidst bruger du nogle få dråber æterisk olie. Enhver æterisk olie vil fungere, da det primært handler om at modificere duften. For eksempel er lavendelolie et fint valg, men det kan også sagtens være enhver anden olie, som du synes om.
Masser blandingen rundt i hovedbunden og i håret. Lad det arbejde i et par minutter og tag dit bad, hvor du skyller det hele ud igen.
Fordelen ved denne opskrift: Rigtig god til at behandle håret, styrke væksten og samtidig give lidt fugt. Dit hår får masser af gode næringsstoffer ved at følge denne opskrift, både med hensyn til vitaminer, mineraler og essentielle fedtsyrer.
#2 Ler og rugmel
Denne opskrift er til dig, som gerne vil have de samme fordele som i ovenstående opskrift, men med mindre fugt. Denne er også lidt nemmere at vaske ud igen, da den ikke indeholder nogen basisolie.
Du skal bruge:
- Ler – 1 skefuld
- Rugmel – 1 skefuld
- 2-3 dråber æterisk olie
Du vælger igen lertypen efter egen præference. Gult eller rødt ler kunne begge være oplagte muligheder her.
Bland først leret med lidt vand, tilsæt derefter rugmelet og endnu mere vand. Til sidst tilsætter du dråberne af æterisk olie, som også er efter eget valg. Citronolie eller limeolie virker rigtigt godt, men det kunne fx også være appelsinolie.
Masser det ind i håret og lad det sidde så længe du ønsker. Det kan være op til 15 minutter, men også i kortere tid hvis du har travlt. Vask det af igen med lunkent vand. Denne lerblanding kan godt holde et par dage, hvis du gerne vil lave mere end én portion af gangen.
#3 Æg og mel
Vi nævnte tidligere æg og mel som gode ingredienser at bruge til basen i din hjemmelavede shampoo, og her får du endelig en specifik opskrift.
I alt skal du bruge:
- 1 æggeblomme (kan også sagtens være hele ægget)
- Rugmel – 1 skefuld
- Rismel – 1 skefuld
Hvis du kun har enten rugmel eller rismel kan du sagtens nøjes med én type. I så fald fordobler du bare mængden.
Bland alle ingredienserne på en gang og kom det i håret. Denne opskrift er især effektiv i hovedbunden, så masser den gerne ordentligt ind. 5-10 minutter er som regel den optimale tid at have massen i håret, og herefter kan du vaske den ud igen. Hvis du ønsker en anden duft til sidst, kan du bruge en olie. For eksempel arganolie, tilsat en enkelt dråbe æterisk olie.
#4 Hjemmelavet shampoo til blondt hår
Hvis du har blondt hår og gerne vil holde det blondt, så er det denne opskrift, du bør følge.
Du skal bruge:
- Ler: 1-2 skefulde
- Vand
- Kamilleolie: 2-3 dråber
Leret må gerne være gult ler, men det kan også være rasul ler, grønt ler eller rødt ler. Du blander det med vand indtil konsistensen er passende (ikke helt flydende og ikke knastørt). Tilsæt til sidst kamilleolien, men kun få dråber. Den er nemlig rigtig stærk, både duftmæssigt og virkningsmæssigt.
Kamilleolie er kendt for at gøre hår lysere. Endda med rigtig god virkning, også er det endda naturligt. Samtidig får du gode mineraler tilsat håret takket være leret. Der er altså flere gode fordele ved at benytte dig af denne opskrift.
Som alternativ kan du også bruge citronolie, der også har en lysende effekt i håret. Igen bør du holde dig til små mængder, da det er en stærk æterisk olie.
#5 Hjemmelavet shampoo til brunt eller sort hår
Hvis du er mørkhåret og gerne vil holde denne farve stærk og pæn, så bør du følge denne opskrift. Den er præcis ligesom den forrige, men med en vigtig ændring – du skal nemlig bruge en anden æterisk olie her.
I alt får du brug for følgende:
- Ler: 1-2 skefulde
- Vand
- Rosmarinolie: 1-2 dråber
Fremgangsmåden er at du blander ler og vand. Mængden af vand afhænger af, hvornår konsistensen er passende, da det afhænger lidt af leret. Føl dig selv frem. Rosmarinolien tilsættes til sidst, også er det ellers bare i håret med massen. 10 minutter er perfekt, men du kan også have denne opskrift i håret lidt længere.
Hvis du ønsker mere fugt kan du tilsætte lidt castor olie, men ikke mere end en skefuld. Castor olie er rigtigt godt for hårvæksten, og mange siger samtidig, at deres hår er blevet mørkere og kraftigere af at bruge olien. Derfor kunne den måske være meget god at bruge sammen med denne opskrift, men det er helt op til dig selv, om du har lyst eller ej. Opskriften er effektiv til mørkt hår uanset om castor olie er en del af den eller ej.
#6 Aloe Vera og honning
Denne opskrift er rigtig god og føles dejlig i håret. Den er god, hvis du har tørt og skadet hår. Også er den rigtig fin, når du gerne vil bryde din almindelige rutine og prøve noget lidt andet.
Du skal bruge følgende ingredienser:
- Rå honning: 1 skefuld
- Aloe vera juice: 1 skefuld
- 1 Æggeblomme
- Citronolie: 2-3 dråber
Bland det hele: Behøves ikke at være i en særlig rækkefølge, udover at det er bedst at tilsætte citronolien til sidst. Det giver nemlig den bedste duft. Men ellers blander du det bare, også masserer du det ind i hovedbunden. Lad det gerne blive i længere tid end de andre opskrifter: Kan fx være i helt op til 20 minutter. Til sidst vasker du håret rent igen med lunkent eller varmt vand.
Det skal i øvrigt siges, at denne opskrift også er god til alle, der har blondt hår og gerne vil holde håret lyst. Både honning og citronolie har nemlig fremragende egenskaber til blondt hår. Det betyder selvfølgelig ikke, at du skal holde dig fra opskriften hvis du er mørkhåret: Små highlights gør aldrig noget, og opskriften styrker håret som helhed.
I alle tilfælde får du god fugt til håret med denne opskrift – sammen med mange vitaminer.
#7 Hårvækst: Æg og castor olie
Og videre til en shampoo opskrift, der bør benyttes, hvis du ønsker at få håret til at vokse hurtigere og stærkere. Den tager nemlig udgangspunkt i to ingredienser, der har udmærkede egenskaber til at virkeliggøre en solid hårvækst:
- 2 æggeblommer
- 2 skefulde castor olie
Bland det i en skål og masser det ind i håret. Det behøver ikke at sidde i håret ret længe, faktisk er det fint med bare 5 minutter. Vask med lunkent vand, men tør det helst ikke: Lad det gerne tørre naturligt. Hvis der er varmt og solskin kan du sætte dig udenfor og lade håret tørre i solen. Denne opskrift forfrisker håret og hovedbunden, og kombineret med lidt solskin føles det rigtigt dejligt.
Hvis du benytter dig af denne hjemmelavede shampoo bare 1-2 gange ugentligt, er der gode chancer for, at du vil opleve mere hårvækst. Da det er noget, som mange drømmer om, kan det være, at dette er den helt rigtige opskrift til dig.
Sådan kan du selv finde på flere opskrifter
Der er mange opskrifter i denne artikel, som du er velkommen til at følge.
Men hvis du er kreativ og gerne selv vil finde på noget, så kan vi også klart anbefale, at du selv finder på endnu flere opskrifter. Vi er nemlig alle forskellige, og derfor kan det være, at vores hår reagerer særligt godt på nogle ingredienser frem for andre. Af den grund vil du formentligt først finde din helt egen perfekte opskrift, når du selv er kreativ og blander noget sammen.
Et par grundregler som er gode at huske:
- Brug altid kun få dråber æterisk olie
- Hvis du bruger en basisolie i en shampoo opskrift, er det også smart at bruge én mere ingrediens, som ikke er en olie. Kan for eksempel være noget tørt: Ler eller rugmel. Kan også være æg, som i eksemplet i opskrift nummer 7.
- Lad din shampoo have en konsistent masse. Gerne nogenlunde som en almindelig shampoo ville være i formen: Flydende, men samtidig lidt tyk, så det kan hænge fast i håret og hovedbunden under behandlingen.
Gode ingredienser til selve massen:
- Rasul ler
- Gult ler
- Rødt ler
- Grønt ler
- Æggeblomme
- Rugmel
- Rismel
Gode tilsætningsingredienser til at skabe en dejlig duft:
- Æteriske olier, som fx:
- Citronolie
- Kamilleolie
- Lavendelolie
- Rosmarinolie
- Eller enhver anden æterisk olie som har en duft, du godt selv kan lide!
Afrunding
Vi håber, at du har fået gode ting ud af denne guide til at lave hjemmelavet shampoo. Naturlig shampoo er altid det bedste, og selvom det kræver en tilvænningsperiode, så giver det fantastiske resultater i sidste ende.
Her kan vi anbefale, at du f.eks bruger Cossy Conditioner, som gør dit hår blødt, lækkert og let at redde ud.
Køb Cossy Argan oil Extra Booost Conditioner
Køb Cossy Coco Dream Conditioner her
Følg nogle af vores opskrifter og lav eventuelt også din helt egen. Kommenter gerne, hvis du har noget at tilføje, eller hvis du sidder med et oplagt spørgsmål.
Kilder:
Skriv et svar