Hvad er eucalyptusolie?
Eucalyptusolien har en lang række formål, hvorfor det er en af de mest populære essentielle olier for tiden. Det er dog vigtigt at bruge den ordentligt – derfor kommer vi her med en dybdegående guide, der giver dig viden og indsigt, inden du begynder at bruge eucalyptusolie til kosmetiske formål.
Eucalyptusolie er en olie, der kommer fra tørrede eucalyptusblade. Disse blade hentes naturligvis fra eucalyptusplanten, som vokser vildt flere steder på jorden, men primært i Oceanien. Australien er det land, der har flest naturlige eucalyptustræer, men den findes altså også i betragtelige mængder i Europa, Afrika og Indien.
I virkeligheden tilhører eucalyptus faktisk en hel plantefamilie, hvor der er flere hundrede forskellige arter. Cirka 500 af disse kan bruges til at producere eucalyptusolie med. Træerne varierer meget i størrelse og form, hvorfor oliens kvalitet også kan variere alt efter hvor den kommer fra. Til tider udvikler eucalyptus sig til en mindre busk, men den andre gange kan vokse sig til at blive et højt træ. Det afhænger ikke blot af træet selv, men også omgivelserne og miljøet.
Rent udseendesmæssigt er eucalyptusbladene mørkegrønne og ovale. De indeholder en rigtig god næring, hvilket har ført til, at mange dyr rent faktisk lever af bladene. Koalaen er et godt eksempel, og flere andre dyrearter i Oceanien og Asien kan ligeledes nævnes.
Nogle typer eucalyptus bruges oftere end andre, når det kommer til produktion af olie. Eucalyptus globulus er den mest udbredte af slagsen, men den bliver dog ofte behandlet på unaturligvis efterfølgende på grund af et (for) højt indhold af cineol. Dog afhænger det igen meget af plantens vækst og omgivelser. De bedste og mest naturlige eucalyptusolier kommer typisk fra Australien, Nordafrika og Sydeuropa. Australien er verdens største producent af naturlig eucalyptusolie, så det er altid værd at gå efter. Marokko er også et godt sted at få olien fra, og vi kunne sagtens nævne flere eksempler. Den første type eucalyptusolie, der nogensinde blev fremstillet, var eucalyptus radiata, der blev produceret i Melbourne i 1852.
Køb eucalyptusolie her
Vi fraråder dog, at du køber din eucalyptusolie fra Kina. Det skyldes ganske enkelt, at olien i mange tilfælde ikke vil være ægte. Det er ikke altid tilfældet, og der er med sikkerhed også gode kinesiske producenter af eucalyptusolien, men vi siger bare, at du skal passe på og i hvert fald undersøge sagen nærmere, hvis du er interesseret i et produkt fra Kina.
Det kan olien bruges til
Historisk set er eucalyptusolien primært blevet brugt til medicinske formål, men i dag nævnes den typisk i forbindelse med kosmetik. Det ændrer dog ikke på, at der er utroligt meget, som olien kan bruges til – lad os derfor se nærmere på et par eksempler.
-
Rensning af huden
Eucalyptusolie fungerer rigtigt godt til at rense huden med. Så hvis du ofte har problemer med uren hud, eller blot vil gøre din hud pænere og mere skinnende, så kan det i den grad betale sig at bruge små mængder af olien. Eucalyptusolie har desuden en helt fantastisk duft, og det føles ganske enkelt dejligt, når den bruges. Da den samtidig skal blandes med en basisolie, er der mulighed for at slå to fluer med et smæk, da man så kan kombinere de positive effekter fra en anden olie med de fordele, som eucalyptusolien tilbyder.
Mange vælger faktisk at benytte eucalyptusolie til hænderne, hvis de er ømme eller beskidte efter en lang arbejdsdag. Til dette formål fungerer olien enormt godt!
-
Til at fjerne grimme lugte og til at opfriske luften
I forlængelse med det tidligere punkt kan vi desuden konstatere, at den lækre duft fra eucalyptusolien er rigtig effektiv til at fjerne andre dufte med – eller i hvert fald til at overskygge dem med. Mange går op i at have et rent og velduftende hjem, og her kan eucalyptusolie om ikke andet hjælpe til med at gøre duften lidt bedre. Olien er en solid naturlig luftfrisker, som passende kan bruges frem for diverse andre luftfriskere på markedet, som er kunstigt fremstillede.
Enkelte undersøgelser viser, at eucalyptusolie hjælper til mod svamp i væggene. Så hvis du har lige præcis dét problem i boligen, kan det være relevant at opfriske luften med eucalyptusolie fra tid til anden. Olien forhindrer det ikke fuldstændigt, men den holder det tilbage og sørger samtidig for, at den luft, som du indånder, er langt mere frisk.
Den lette metode er at stille en smule olie i en skål og lade dets duft brede sig. Hvis du for alvor vil udnytte eucalyptusoliens egenskaber, kan du blande det med vand og komme det i en lille spray, som herefter benyttes rundt omkring i boligen.
-
Til at styrke håret
Vi nævnte tidligere, hvordan eucalyptusolie kan bruges til at rense huden med, men olien kan faktisk også bruges til håret. Det gør nemlig håret fugtigere og tilfører nogle vigtige ingredienser, der hjælper håret med at være sundt. Eucalyptusolie har både vist sig at være effektiv mod skel, lus og problemer i hovedbunden.
Et par dråber af eucalyptusolien er alt nok, og de skal blot blandes med en basisolie eller en smule vand. Det er oplagt at bruge eucalyptusolie til håret, mens/inden du går i bad.
-
Mod forkølelser
Eucalyptusolien kan også bruges medicinsk – i hvert fald er den i stand til at hjælpe mod forkølelser, og til tider også influenza. Ved at være i kontakt med olien kan den nemlig hjælpe dig en smule på vej med at blive rask igen. Det er svært at sætte en finger på, hvorfor eucalyptusolien egentlig hjælper til her, men ikke desto mindre har mange rapporteret, at de kommer over deres forkølelse hurtigere ved at bruge eucalyptusolie.
Hvis du har en forkølelse og ønsker at bruge olien, er der flere fremgangsmåder. Du kan vaske hænder i olien, komme et par dråber i dit karbad, eller smøre små mængder olie på ansigtet. Husk dog altid at blande med en basisolie. Mere om det lidt længere nede i artiklen!
-
Mod sår og allergier
Olien har antibakterielle og antiseptiske egenskaber, hvorfor den potentielt kan hjælpe, hvis du har et sår eller en mindre form for hudallergi. Hvis din hud er blevet brændt, kan olien igen være effektiv. Eucalyptusolien forhindrer infektioner i såret og sørger for, at det heles hurtigere end ellers.
Hvis du vil pleje et sår, en forbrænding eller et allergisk område med eucalyptusolie, skal du lave en blanding og påføre den på det ramte område. Sørg altid for, at blandingsforholdet er i orden, da eucalyptusolien er utrolig stærk for sig selv og derfor har brug for at blive fortyndet, således der ikke opstår problemer.
-
Til lindring af astma problemer
Mange danskere har problemer med astma, og også her viser det sig, at eucalyptusolien kan være hjælpsom. Olien skal smøres på brystet, hvilket får blodårene til at udvide sig en smule, og det tillader, at der kan komme mere ilt ind til lungerne, således man kan trække vejret bedre.
Eucalyptusolien skal ikke ses som en kur mod astma, men blot som en alternativ til at lindre problemet, når det opstår.
De mange utrolige fordele ved eucalyptusolie
Som du kunne læse herover, er der utallige fordele ved eucalyptusolien. For at opsummere en smule, så er det de antibakterielle og antiseptiske egenskaber, der gør olien speciel. Aromaen må dog heller ikke undervurderes, for den kan i sig selv hjælpe rigtigt meget mod en lang række problemer – også er det jo en duft, som de fleste rent faktisk kan lide at dufte til. Mange kosmetiske produkter fungerer fint, men dufter ikke altid så godt. Med eucalyptusolien er både virkning og duft i top.
For det ikke skal være løgn, så bruges duften og smagen fra olien til langt mere end blot kosmetik og almindelig medicinsk pleje. Duften og smagen bruges nemlig ofte til bolsjer og tyggegummi, men her er der selvfølgelig oftest tale om tilsætningsstoffer, der skal efterligne eucalyptus’ egenskaber. Men det viser trods alt, at der er stor interesse omkring eucalyptus, og at duften generelt er tiltrækkende.
Måske overrasker det dig også, at eucalyptusolie bruges inden for tandpleje. Det skyldes simpelthen smagen, der passer yderst godt til tandskyldninger, tandpasta og andre slags små behandlinger. Til rodfyldninger og lignende bruges eucalyptus også indimellem. De fleste, som har med tandpleje at gøre, kender derfor rigeligt til eucalyptus og de mange fordele, der hører med.
I mange af de kosmetiske butikker, som du finder i almindelige butikker, er eucalyptus også inkluderet som ingrediens. Det er både på grund af duften, men så sandelig også på grund af de mange hjælpsomme egenskaber, man finder inden i olien.
Alt i alt er fordelene altså rigtigt mange, og som du kunne læse tidligere, er der tonsvis af situationer, hvor olien kan bruges. Hvis du har et problem som astma eller allergi – altså noget, der går udover almindelig pleje med eucalyptusolie – anbefales det dog altid, at du tager en snak med din læge eller en anden kyndig, inden du begynder at bruge olien. Chancen for der sker noget er minimal, men ikke desto mindre er det altid klogt at være 100% sikker, inden man giver sig i kast med et nyt middel, når det kommer til lidelser som disse.
Sådan bruger du olien til pleje af hud, hår og krop
Vi afslørede det mere eller mindre under afsnittet ‘Det kan olien bruges til’, men for at gøre det lidt mere tydeligt, får du her en hurtig guide igen.
Du kan som sagt bruge olien til både hud, hår, mod visse lidelser og til at opfriske luften med – og langt mere.
Det første, som du gør, når du bruger olien, er at fortynde den. Find en basisolie eller noget vand og sigt efter at bruge mindst 10 gange så meget vand/basisolie som eucalyptusolie. Det lyder måske af meget, men olien er yderst stærk. Et par dråber af eucalyptusolien er mere end nok til at være effektiv, og hvis du bruger en anden god olie ved siden af, kan effekterne måske endda boostes en smule.
Når du har blandet olien, kan du påføre den på det område, som du ønsker at behandle. Hvis du vil rense ansigtet, kan du langsomt påføre blandingen med fingrene og lade det sidde i et stykke tid. Husk dog at rengøre ansigtet før og efter. Hvis du vil bruge olieblandingen til håret, kan du igen bruge fingrene til at påføre det, og det er altid smart at gøre det i forbindelse med et bad.
Hvis du vil prøve at pleje et sår, en forbrænding eller lignende, så skal du bare påføre olieblandingen på det pågældende område og igen lade det sidde i et stykke tid. Prøv at nøjes med et par minutter første gang, og find dermed ud af, hvordan din hud reagerer på olien. I de fleste tilfælde kan man dog have olien siddende på huden i rigtigt lang tid af gangen – naturligvis så længe, at den er blandet med en basisolie. Hvis du vil pleje astma, skal du som sagt påføre olien på brystet.
Det er fint at lade huden absorbere olien, men det er dog altid smart at vaske huden ren igen lidt senere.
Bemærk – eucalyptus er en essentiel olie
Eucalyptusolien kategoriseres som en såkaldt essentiel eller æterisk olie. Essentielle olier er yderst stærke og koncentrerede, hvorfor man skal passe en smule på, når man ikke har erfaring med dem.
Essentielle/æteriske olier skal altid blandes med en mildere olie – eller bare vand – når de benyttes på huden. Ellers er der risiko for allergier og hudproblemer, og det er jo på ingen måde hensigten, når man køber eucalyptusolie for netop at pleje huden. Hvis du følger anvisningerne i det foregående punkt, bør du dog ikke opleve nogle problemer. Vi skriver ganske enkelt dette for at gøre dig opmærksom på, at det er vigtigt at starte forsigtigt ud, hvis du ikke før har prøvet at bruge essentielle olier. Alternativt læs denne artikel omkring dosering af æteriske olier.
Gravide og ammende kvinder bør ikke bruge eucalyptusolien – vent gerne et stykke tid med det. Vi fraråder også, at børn bruger olien, da man ofte har sart hud i de tidlige år. Voksne med almindelig hud kan dog uden problemer benytte eucalyptusolien, så længe de gør det ordentligt. Udover at følge de råd, som vi er kommet med i denne artikel, vil vi stærkt anbefale, at du læser produktbeskrivelsen af den olie, du har tænkt dig at købe. På den måde er du godt forberedt og skal blot følge anvisningerne!
Eucalyptusolie må desuden ikke indtages. Den skal udelukkende bruges til kosmetik, da det er det, den er egnet til.
Konklusion
Det var hermed en guide til eucalyptusolien, der på mange måder kan hjælpe dig på vej til en renere og pænere hud. Mens det tidligere var en lille smule svært at anskaffe sig eucalyptusolie til en fornuftig pris i Danmark, er det i dag super nemt. Takket være internettet at det let at finde gode olier, og ved at købe din eucalyptusolie online får du den leveret direkte til døren.
Som vi nævnte i begyndelsen, er der rigtigt mange gode grunde til at gå i gang med at pleje huden med eucalyptusolien. Derfor vil vi runde af her, så du kan komme i gang med at benytte den så hurtigt som muligt! Men husk at gøre det ordentligt – og følg gerne produktets anvisninger, således der ikke bliver nogle problemer.
Skriv et svar